The Recipe - Pavlova

Assalamualaikum.

*berguling masuk entry*. Lama tak mengomel kat sini. Hari-hari ada class. Ku pikirkan class 2 hari JE. rupanya hari-hari. 3 hari class tenghari, 2 class pagi. Hm. Nampak tak 'JE' tu ditekankan hoho.Ye lah, nama pun short sem, class dah pun masuk minggu keempat. Lagi 3 minggu nak final. Lagi 2 minggu presentation untuk subject Organizational Behavior. Idea tak keluar-keluar. Tak tahu nak present pasal apa. Based on semua chapter yang dah belajo. Ingat nak buat lain dari yang lain. Tengoklah mana yang kita mampu ye. Huu.

Pavlova pavlova pavlova. nampak tak tetiba dekat situ? Act nak share sikit resipi pavlova. Sangat sangat sangat senang. And pavlova ni mama's favorato. So selalu jugak lah buat. Hihi. Nak resepi? Ni ha. Amik. Haku tak kedekut. Amik amik.


Bahan (meringue):

4 biji telur (putih JE)
1 sdk vanilla essence
1 sdk cornflour
1 sdk cuka masakan
3/4 cawan gula castor

Bahan-bahan (topping):
1 cawan Whipping Cream (Raja guna Rich's Gold Label)
Assorted fruits (such as Strawberries, Grapes, Kiwies & dll)

Meringue
1) Pre-heat oven 150 celcius.
2) Sediakan siap-siap baking paper. Alaskan dalam bekas yang korang guna untuk bakar nanti.
3) Pukul putih telur sampai jadi soft-peak.
4) Masukkan vanilla essence, cornflour, cuka masakan & gula castor. Pukul sampai berkilat.
5) Bentukkan pavlova yang dah siap dipukul tu atas baking paper tu. Buat lah cantik-cantik. Hehe.
6) Masuk oven. Bakar selama 1 jam.

Notes:
*Lain oven lain ragam dia. So maknanya kita kenal oven kita. fall in love dulu ok :p
*Soft peak tu bila korang angkat mixer tu, putih telur tu tak jatuh. Dia steady je.
*Masa nak bentukkan meringue korang tu, jangan tebal sangat, jangan nipis sangat.
*Kalau nak meringue kurang manis, boleh kurangkan gula ikut suka masing-masing. Boleh je derhaka dengan resipi Raja bagi ni:p

Topping
1) Pukul whipping cream sampai bila masa korang tegakkan mixer tu, whipping cream tu tak jatuh. Lebih kurang macam soft peak juga. Whipping cream ni dah manis. Tak perlu campur gula.
2) Fruits tu campur-campur boleh juga. Macam Raja, Raja jenis tak suka benda masam-masam. So strawberries memang awal-awal tolak tepi. Tembikai pun boleh. Hoho. Grapes lagi cantik & sedap. Yummmy. 

Ni kira first timer lah. Tengok cream lembek sangat. Tak steady kan? Bersepah. Hoho

Yang ni memang 'kaya' dengan cream. Tebal gilos. Tengoklah nak terkeluo-keluo cream tu hihi.


Yang ni masa Mother's Day. Tak plan langsung. Kes malas nak keluar beli buah. Terhasil lah :p Tembikai je Raja makan. Orange tu idokle teman. Masam gitu. 

Yang ni pula baru semalam buat. Dah habis dah hihi. Tukang menghabiskannya Debby. 
Nampak beza kan? Biasalah. Manusia. Takkan sekali gagal dah tak nak cuba kan? Cuba cuba dan cuba. Do whatever it takes ok. Yang last tu cream dia ada resipi rahsia. Tu pandai-pandai korang lah nak adjust macam mana. Hahahaha *gelak gila kuasa*.

4 days left... Nak tahu apa dia? Tunggu.. Oh ya lupa bagitahu. Nanti Raja akan update cookies untuk hari raya aidilfitri. For sure korang takkan menyesal. Ada air tangan Raja sendiri. Hihi. Nak tahu assorted biscuits yang Raja akan jual? Nantikan juga. Hehe. 

Adios. Amigos. (Ayat baru)




No comments:

My Pre-Convo Photoshoot (Diploma)

Assalamualaikum and Hi. Okay rasanya entry ni paling lama dalam draft! Hahahha It has been 2 years. Sepatutnya a week after my convoc...